Téma: Štát
Štát je ohraničeným územím spoločenstva ľudí, na ktorom platia určité pravidlá uzákonené ľuďmi, ktorým sa podarilo dostať k moci. Funkciou štátu by za spoločensko- spravodlivých podmienok malo byť zabezpečenie sociálnej spravodlivosti, ochrany života, zdravia, majetku a budovanie nevyhnutnej spoločenskej infraštruktúry. Aký model zvoliť, aby takýto stav nastal? Podľa môjho názoru na to stačí kresťanské desatoto, a pre ateistov časť 4. až 10.
1. Nebudeš mať iných Bohov, aby si sa im klaňal.(hmotné bohatstvo, moc zneužívať druhých)
2. Nezneužiješ meno pána, svojho Boha.(nebudeš napĺňať v jeho mene svoje ego chúťky)
3. Deň sviatočný máš svätiť.(kultivovať sa v Božom duchu, altruistická práca)
4. Máš ctiť otca i matku.(správať sa k nim úctivo, aj keď je otec vrah a matka prostitútka)
5. Nezabiješ.(komára môžeš, keď ťa otravuje)
6. Nescudzoložíš.(sexuálne vzťahy bez lásky?)
7. Nebudeš kradnúť.(tu neplatí, ak neokrádaš druhých, okrádaš svoju rodinu)
8. Nevydáš krivého svedectva proti blížnemu svojmu.(over si, či je pravda čo tvrdíš)
9. Nebudeš bažiť po žene blížneho svojho.(veru, nerob mu zle, jedine že by to bola Xantipa)
10. Nebudeš žiadostivý majetku blížneho svojho a všetkého, čo je jeho.(ak ti to neukradol)
Aká je súčasnosť?
Štát je diktátor, nie služobník. Ľudia, ktorí sa dostali k moci tvoriť štátne zákony uzákonili, aby ľudia platili podiel zo svojich zárobkov na štátne trovy povinne, pod hrozbou trestu. Tento podiel, ktorý by mal slúžiť na zabezpečenie sociálnej spravodlivosti, bezpečnosti a iných spoločenských potrieb, tvorí takmer polovicu zárobku človeka. 20% dań z príjmu, 20% DPH pri nákupe tovaru. http://www.cas.sk/clanok/215590/astrono
4-382.html
Teraz sa sami zamyslite nad tým, čo vám kedy štát dal za tieto peniaze: Čo dal štát mne? Napadá ma málo efektívne školstvo, armáda, ktorá nás chráni pred inváziou z vonka; zamýšľam sa nad zákonmi, súdnictvom a políciou: Firma ma okradla, lebo právne mala možnosť ručiť obmedzene (s.r.o.) za svoje záväzky. Súd uznal moje pohľadávky za právoplatné, ale neefektívne exekučné trovy som musel platiť ja, pretože firma s ručením obmedzeným sa zákonne vytunelovala. Zlodej vykradol šatňu školy počas telesnej výchovy, existuje o tom kamerový záznam, ktorý polícia sľúbila použiť pri pátraní. Nepoužila, a o týždeň sa to isté stalo v druhej škole.
Kto za to môže, štát alebo ľudia? Jednoznačne ľudia, ktorí štátne inštitúcie zastupujú. Štát je len ich výtvorom. Koho a ako voliť do štátnej funkcie, aby štát bol naozaj prínosom a nie záťažou? Určite by pomohla priama demokracia, a sprísnené kritériá pre vstup do štátnych služieb. Záujemca by musel zo zákona podstúpiť kontrole charakteru: http://www.alibaba.sk/sluby/detektivne-
mozog.html . Prínosné fungovanie štátu znamená čo najväčší prospech pre občanov, z najmenšími nákladmi. Aká je skutočnosť? Však viete sami. Ľudia si zo štátnych postov robia koryto pre seba, a pre bohatých biznismanov a investorov. Ak ľudia tvoriaci zákony sami nechcú aby pre nich zákony platili, znamená to že nie sú pre nich dosť dobré, ak chcú mať voči nim zákonnú imunitu. Ak poslanci schvália, alebo udržiavajú v platnosti zákony, ktorými si vynucujú od občanov vysoké dane, a sami sa privilegujú do postov určovania si svojich platov nezávisle od akceptovateľnosti od občanov, tak to svedčí o ich morálnej podpriemernosti. Keďže ale platia zákony, ktoré si uzákonili, prípadne zdedili; riadia sa nimi, a nie tým, čo by bolo spravodlivé. Skutočnosť je taká, že štát by mal poskytovať občanom niečo, čo je v ich prospech a nie neprospech. Preto je zmena nutná. A tak treba voliť do štátnych funkcií len takých ľudí, ktorí sú toho schopní!!!
Cena štátu: http://www.cenastatu.sk/Eur