Naozaj neviem ako rychlo. Ale ja si rozrabam taktiez do caju kyselinu askorbovu a zostava to nepoznatelne roznako kysle, takze by to nemalo byt tak rychlo, lebo oxidovana kyselina askorbova sa meni na menejkyslu kyselinu dehydroaskorbovu.
Nikdy som to neskusal ani neviem rozdiel medzi PH jednej a druhej, ale nasiel som v literature, ze roztok cistej kyseliny askorbovej vo vode je krystalovocisty a ako oxiduje nemu sa na zlty az hnedy,. Zase nemam sajnu, ako rychlo to ide a ako by sa dalo vyhodnotit, kolko z povodnej kyseliny askorbovej zostalo bez oxidovania.
Ale niekedy to vyskusam a potom budem naisto vediet priblizne ako rychlo to hnedne a za predpokladu linearizacie farby najdem zhruba bod polovicneho rozpadu, co samozrejme bude velmi zavisle od tvaru nadoby(tj kolko povrchu vzhladom k objemu je tam, ) na teplote a dokonca svetle.
Ale aj tak mi to da aspon urcitu predstavu, lebo tie zmienky v literature(oxiduje za niekolko dni) nehovoria nic presne, lebo niekolko dni moze byt od dvoch po 20, ba i viac a zase viem, ze ked je do kozervy pridana kyselina askorbova ako konzervant, nemoze sa rozpadnut okamzite, lebo by nekonzervovala.
To iste plati pre rozne ovocne stavy, kde sa pri vyrobe z koncentatov, kde bol susenim zniceny vitamin C a dodaju ho do tych stiav dodatocne sa z nich nemoze stratit za par dni, lebo by to nemohli tvrdit na nalepkach obsahu.