1

Téma: Panické záchvaty, vzťahovačnosť, paranoia

Zdravím RNG,

Istú dobu som trpel silnými panickými záchvatmi, tak som vyhľadal odbornú pomoc. začal som užívať antidepresíva, no tie mi stav ešte zhoršili a to až natoľko, že pri silných záchvatoch som mal halucinácie. Tak som ich vysadil a snažím sa z toho dostať sám. Moje problémy sú prehnaná vzťahovačnosť a paranoia (zatiaľ si ich uvedomujem, len neviem dokedy to vydržím) a úzkosť. Už som čo to na nete našiel, ale chcel by som sa informovať bližšie. Pijem čaj z Ľubovníka bodkovaného, užívam B-Complex a Vitamín C vo veľkých dávkach, ľanový olej 3x denne čajovú lyžičku. Ešte si chcem zohnať rybí olej. Čo by si ešte na takéto problémy odporúčal?

2

Re: Panické záchvaty, vzťahovačnosť, paranoia

Panika potrebuje ukludnovacie doplnky, ako SAM-e, na noc melatonin, cez den L-theanine a podobne. Pomaha aj thai chi, meditacie a yoga, alebo aspon dlhe prechadzky v tichom prostredi(lesy su idealne) s hlbokym branicnym dychanim.
Chemikalie (pod nazvom "lieky") to nevyriesia, lebo su to poruchy v hladinach beznych telesnych latok  a nie nedostatky umelych neprirodzenych chemikalii.

Davky su dolezite, nemam ani sajnu, kolko mozes dostat ucinnych latok v caji z lubovnika.
Denna priemerna ucinna davka je 3 mg hypericinu a 30 mg hyperforinu.
Na B-komplex sa neviem nijak vyjadrit, ja odporucam ovela vacsie davky pod nazvom stress B, kde mas od 25 mg az do 125 mg roznych zakladnych vitaminov B
A odporucam pouzivat nielen 3 az 9 gramov rybacieho oleja,(1.5 gramov krill oleja) ale aj pravidelne lecitin, lebo az 30% vahy mozgu je lecitin tj na kazde nervove poruchy sa tato zivina zide. Naviac cisti cievy od tukov, ked ju zoberies v dosatatocnej davke(1 az 2 lyzice tyzdenne, naraz.)

Naposledy upravil: RNG (2011-04-12 18:32:28)

3

Zdravim, mam znameho co ma problemy s obsedantnou poruchou a uzkostne stavy... Co mu mam odporucit ako prirodzenu formu liecby alebo aspon znizenia priznakov? videl som tu spominane hlavne St. John Worst ako anti-depresivum...dalej stress B silny b komplex...aj vysoke davky vitaminu C a Lecitin ?  A vsetko naraz by mal nasadit ?  Dakujem..

4

B,C,lecitin, theanine, rybacie/krill oleje minimum, ostatne podla potreby

5

Este som sa chcel opytat, ci moze naraz kombinovat  St. John Wort tablety + 5-HTP..? Ako nahradu antidepresiv.... napr. 1000mg Johna denne + 100-200mg 5htp ? rozdelenych do viac davok...?

6

Ucinnost St Johns Wort zalazi od obsahu hypericinu a hyperforinu. Moja zena to vberie nie pravidelne, len narazovo a to dost velku davku a pracuje jej to asi 8 hodin Dokopy obsah 3 mg hypericinu a 30 mg hyperforinu.V priemere nevber viac za den, nez tuto davku,. inac riskujes privela serotoninu=serotoninovy syndrom, ktory ma dost podobne priznaky, ako nedostatok serotoninu, paradoxne.Ucinok je najma na serotonin, ale ciastovne aj na morpinephrin a GABA, ktorym nedovoli zaniknut(SSRI=proti zachytu/odchytu)
5-HTP je polotovar, z ktoreho si telo vyraba serotonin.Obvykle davky su 50 az 200 mg
Kolko tvoje telo potrebuje si musis vyskusat sam

Kedze su mozgove procesy velmi citlive, s SJW treba byt velmi opatrny. Na rozdiel od drvivej vacsiny doplnkov sa totiz da velmi lahko predavkovat. :Preto som zene radil pouzivat ho LEN narazove, tj dve hodiny pred casom, ked ocakava nejaku udalost(spolocenska, stresova...) kde dochadza k zvysenej spotrebe serotoninu a mohlo by to viest k anxiety attack/depresiam nasledovne. Takze to dnes pouziva mozno raz az dva krat tyzdenne najviac a su to tri kapsule , 300 mg v ktorych je garantovane 0.3% hypericinu a 3% hyperforinu.
Nekupuj znacky, ktore neuvadzaju presne mnozstva oboch, lebo je na trhu plno takych, co neobsahuju hyperforin a bez toho to neucinkuje poriadne.

7

hej chapem, dakujem...  Ja som kupoval tento
http://www.iherb.com/Natural-Factors-St … /2698?at=0

Ten akurat neuvadzaju hyperforinu ako spominas, dufam ze ho obsahuje...nevies nahodou?

A chcem to pre cloveka co doteraz uzival Serlift (sertralin) ako antidepresivum....a vysadil ho... pol roka bol v pohode a zas mu prepukla silnejsia depresia... Som mu radil aby znova nezacal uzivat chemiu nech skusi toto kazdy den brat radsej... mohlo by to mat podobne ucinky ako ten Serlift ci nie ?

8

OK, pozri napr na tuto
http://www.iherb.com/Nature-s-Answer-Su … /8134?at=0
Tam to mas garantovane, nielen mozna a domnienky.

Napr v liekoch, ktore sa zakladaju na hypericine nemas ziadny hyperforin.Tak sa farmacia stara, aby nebola prilisna konkurencia patentovanych chemickym liekom.Napr je to deprim a remotiv.
Naviac do mnohych  davaju samozrejme nie prirodny hypericin, ale synteticky, tj vlastne jeho nahrazku.

9

Dakujem, tak toto ma nenapadlo, myslel som ze vsade je hypericin aj hyperforin.... Teraz ma stve ze co ked tu neni hyperforin alebo je tam len male mnozstvo... Lebo uziva tento:

http://naturalfactors.com/ca/en/product … act-300-mg

neda sa niekde zistit ci to ma hyperforin a ake % cca.? daakujem... Budem mu musiet rychlo objednat ten co si mi poslal ty..Lebo ma teraz tie silne depresie kvoli tomu ani nemoze pracovat a je doma na PN..takze ho potrebujem stoho dostat co najrychlejsie...

10

Na rozbory treba velmi drahe zariadenia do laboratorii.
Ale ked tam spominaju, ze to ma aj pseudohypericin aj hyperforin, tak je to pravdepodobne vodoalkoholicky vytazok, ake som (vlastne moja zena casto) pouzival dlhe roky s dobrou ucinnostou. Vtedy som este totiz nevedel, ze na ucinok  SJW je treba nielen hypericin, ale aj ine zlozky, najma hyperforin. Takze ked ti to pracuje, tak to iste ma vsetky potrebne zlozky

11

Aha, tak fajn...  Zatial to bere 3-4 dni... a dnes sa citi trocha lepsie uz... Snad je to tym a zabera to...  tie davky 3mg hypericin moze brat aj dlhodobe ako nahradu anti-depresiv ? alebo len kratkodobo a potom postupne znizovat ?

12

SJW nie je navykovy, mozes ho zacat brat a prestat kedykolvek , podla potreby. Zabera asi za 2 hodiny, hypericin ma polcas zivota v tele asi 8 hodin, hyperforin 26 hodin. Osobne to neodporucam brat stale, ale len podla potreby
Telo nepotrebuje ziadne umele neprirodzene chemikalie, ale potrebuje spravne hladiny neurotransmiterov. Na serotonin  treba nejak do tela dostat polotovary na vyrobu, a to najma L tryptophan, ale ovela ucinnejsie a blizsie k serotoninu je 5-HTP

Naposledy upravil: RNG (2011-06-11 22:20:51)

13

A jak je najlepsie brat SJW ? na lacno , alebo po jedle ?

A co sa deje ako vedlajsi ucinok dlhodobeho uzivania syntetickych AD typu (SSRI) ? moze to mat aj niake trvale nasledky v mozgu ? Lebo predtym dotycny bral Serlift(sertralin) 2-3 roky denne...moze sa stat ze teraz prirodne veci mu uz nebudu ucinkovat ? dakujem..

14

Prirodne ucinkuju na to, na co maju ucinok. Tj SJW ma ucinok SSRI stale, bez ohladu na to, co si predtym bral.
Ale chemikalie, tj patentovane lieciva sa casto hromadia v tele, zostanu mnohe v peceni alebo zabudovane do tukov, tj mozu mat rozne postranne ucinky aj dlhsie po tom, ako ich prestanes brat. Alebo ich metabolity, ktorych sa telo nie vzdy vie zbavit.

15

A jak je najlepsie brat SJW ? na lacno , alebo po jedle ?

16

To je jedno, kedykolvek, ked si myslis ze ma nastat nejaka stresova situacia( vela ludi, problemy, rozne udalosti)

17

a inak...co ma brat clovek ak ma napr. vela serotoninu ?

18

Neviem, to sa vyskytuje normalne len velmi vzacne, castejsie len ako nasledok syntetickych alebo prirodnych SSRI predavkovani.

19

Ahoj..Tak uz bol aj u lekara, povedal ze berie SJW, aj vysvetlil jeho ucinky aj s porovnanim a spomenul to Nemecko... Najprv bola lekarka niaka nervozna ze co si stanovuje liecbu sama,ze taky pristup sa jej nepaci atd atd...
A potom este vravela, ze ked zaberal predtym (sertralin) a teraz bere SJW ktory skor funguje ako tri-cyklicke AD kedze zvysuje aj noradrenalin,dopamin a gaba. A ze to nemusi tak ucinkovat dobre ako sertralin, ked nepotrebuje zvysovat ostatne iba Serotonin. Ale to je podla mna blbost..co si myslis ?

A este ze ked bere SJW nemoze chodit na slnko...To som si nasiel ajja, ze hypericin posobi fotoaktivne, ale zaroven som nasiel ze sa to prejavuje len 1 z 300 000 pacientov co je smiesne cislo... Ma sa teda slnku vyhybat, alebo sa moze chodit normalne aj slnit ? Dakujem...

20

Ako som tu mnohokrat zdoraznil, bezni lekari nemaju o doplnkoch a alternativnych liecbach ani sajnu(cet vynimkam), lebo sa o nich v skole neucili. Ale bolo im trubene do hlavy, ze vsetko okrem schvalenych liekov alebo nepracuje alebo je skodlive.
SJW pracuje, preto ho aj ona pouziva ale ako spravna lekarka organizovanej mediciny musi oficialne proti doplnkom bojovat tak sice pre nu je dobre, ale pre teba nie....
Dnes napr lekari v USA na 90% sami pouzivaju doplnky na sebe a svojej rodine, ale pacientom predpisuje doplnky len 1.5%

Takze uz si uvedomuju, co je dobre pre nich, ale sa to neodvazia pod tlakom medickeho priemyslu aplikovat aj na pacientov, zo strachu pred nemilosrdnym prenasledovanim
Moja zena pouziva obcas SJW a veru sa vypeka na slnku bez obav.

21

Dakujem za info.. Ja som tiez toho isteho nazoru v podstate, len som sa chcel uistit smile

22

OK

23

Este sa spytam... Dotycny berie SJW...uz 8dni kazdy den 3tab. rano....900mg...0,3% hypericin a dufam ze aj hyperforin 3%... Asi mu to aj celkom zabera lebo ten silny stav uzkosti uz mu presiel, ale furt sa mi stazuje, ze este sa neciti uplne OK, nechce sa mu tak smiat a robit niektore cinnosti ako predtym, citi sa taky zablokovany stale..
Neviem co mu poradit, ci by mal este zvysit davkovanie, alebo je to aj otazka casu kym sa nahromadi v mozgu serotonin ta metoda SSRI...(lebo aj bezne antidepresiva co bral predtym myslim ze 2-3tyzdne musel brat minimalne kym nastal ucinok SSRI Sertralin az potom sa mu stav zlepsil, to bral prdtym aj 100-200mg denne)

24

Nuz asi ma este zvysky toho skodliveho sertralinu v tele, a tie mu sposobuju v tele drogarske zamorenie.
Alebo mozno by mu pomohlo brat  AJ  ine, ako L-DOPA, L theanine, Picamilon, vitaminy B(stress B zmes) a definitivne mu odporucam lecitin a rybacie/krill oleje a jod , ako kazdemu.
Nech ho ani nenapadne zvysit tu davku SJW, ale skor rozlozit na troje , ked to uz berie pravidelne. 
Polcas rozpadu hypericinu je totiz 8 hodin tj jedina davka nevydrzi na cely den, ale zase nemozno brat viac, lebo hyperformin(polcas rozpadu 26 hodin) by sa prilis nahromadil a mohol by sposobit privela serotoninu=serotoninovy syndrom=traslavka.Napodiv dost podobne nedostatku serotoninu.
Hypericin aj hyperforin posobia okamzirte ked sa dostanu do mozgu, netreba ziadne tyzdne budovasnia hladin.
Preto ich napr moja zena pouziva len v case potreby, pri zvysenom strese a roznych spolocenskych udalostiach, inac jej telo vyraba dost serotoninu na beznu spotrebu bez stresu.Narazova davka 3 mg hypericinu a 30 mg hyperforinu) jej zacne zaberat po 2 hodinach a ucinkuje asi 8 hodin naplno. Prinajhorsom si da este jednu narazovu davku a je koniec stresoveho dna. Potom neberie SJW aj vyse tyzdna a je ok bez vacsich stresov

Samozrejme pouzivame do jedla lecitin, aspon 2 lyzice na osobu tyzdenne a obcas pouziva aj zmes stress B. Samozrejme berie (sice nepravidelne) D-3 a krill olej.

Takze odporucam, ze pripadne moze brat nieco na lepsi spanok docasne, lebo zly prerusovany spanok uplne vykolaji cinnost mozgu. Napr na noc mineralovy doplnok na kosti, 2000 az 5000 IU vitaminu D-3, 5-HTP(100 mg) alebo priamo docasne spankovy hormon melatonin, ktory telo vytvara zo serotoninu v silnom dennom svetle a vylucuje v tme v noci
(1 az 10 mg podla potreby, to si musi zialbohu sam vyskusat, tesne pred zalahnutim do postele a spat minimum 8 hodin, inac sa clovek prebudi omameny)

Naposledy upravil: RNG (2011-06-16 23:56:44)

25

diki... Inak berie este k tomuto skoro vsetko uz...tiez som odporucil uz..

2x denne Multivitamin(ten ma aj vela B vitaminov)
http://www.iherb.com/Life-Extension-Two … 24604?at=0

+ 1-2g vitaminu C.

2x denne cajovu lyzicku Lecitin granulat

pred spanim 100mg 5-HTP od Now Food + Magnesium chelate 200mg

Takze neviem uz snad casom sa niak rozbehne...asi to je uz len v jeho dusevnej stranke ani nie tej chemii v mozgu...

26

Ako som povedal, zamorenie z chemikalii /liekov moze trvat este mesiace, podla toho, co vsetko bral.Ale casom sa to zlepsuje a nakoniec ako som spomenul, su aj ine neurotransmitery, napr GABA, tiez spojene s pocitom stastia kludu a spokojnosti a na ten napr treba doplnok picamilon(300 mg)  alebo aspon l-theanine(2 x 200 mg, to je aminokyselina zo zeleneho caju)
.Nasledky oboch poznas uz za par hodin.Takze ziadne dlhe doby "budovania"

Depresie mozu byt aj z inych zamoreni, ako tazke kovy, najma ortut, pesticidy a herbicidy, rozne priemyselne chemikalie, rozne lieky na nervy(neprirodzene chemikalie), plesnove toxiny z potravin, najma aflatoxin, ale aj toxiny z candidy a podobne v tele.
Takze ked mu nepomoze dostatocne predtym vymenovane ani po mesiaci-dvoch, zacal by som adresovat tieto zamorenia a ich priciny.

Naposledy upravil: RNG (2011-06-17 01:11:25)

27

este ma napadlo.. co bolo spominane aj v dokumente "Food Matters" ako ten Dr. liecil niaku pacientku so silnou depresiou pomocou vysokych davok Niacinu... To sa kedy pouziva takyto sposob liecbi?

28

B-3 a B-6 pouzivaju pri schizofrenii a bipolarnej poruche
Co to presne robi neviem. Ale pri nizkej GABA v mozgu sa v tele vytvorene GABA pre mozgovu krvnu barieru nevie dostat do mozgu, ale zlucenina medzi GABA a B-3 vie cez mozgovu krvnu barieru prejst. Dnes je aj doplnok na trhu pod menom Picamilim, ktory sa sklada z GABA a B-3 zluceniny a ten vie dostat GABA v tejto forme do mozgu priamo.
GABA v tele ukludnuje(relaxuje svaly) v mozgu tiez ukludnuje, spomaluje priprudke reakcie, ako hysteria(bipolarna porucha sa to dnes nazyva), samozrejme schiza, co je zachvatova zalezitost sprevadzana s prilisnou aktivitou mozgu, Tiez podporuje zdravy regenerujuci spanok,
Moja teoria preco treba take velke mnozstva B-3 je, ze zlucovanie B-3 s GABA je velmi slabe, tj treba oboch plno, aby sa nakoniec do mozgu nieco dostalo.

Vyborny doplnok B-3 je inositol hexaniacinate, nepopmerne lepsi, ako niacin=nikotinoicka kyselina, ktory vo vacsich davkach sposobuje neprijemnu reakciu, ocervenenie a svrbenie pokozky..

Ja beriem B-1 vo forme benfothiaminu a B-3 ako inositol hexaniacinate obcas vo velkych davkach(500 mg az 2 x denne) proti periferalnej neuropathii(odumieranie nervov najma v koncatinach co je bezny dosledok cukrovky DM-2)

29

Dobrý deň, rád by som sa ešte opýtal jednu vec: môj známy začal brať SJW pretože mal silné depresívne stavy o čom sme sa tu rozprávali aj posledne a bol už pár krat na slnku a sťažuje sa sústavne na svrbenie ruk na prstoch, členkoch a celkovo chodidiel zvrchu na tzv.narte a stále sa skrabe. Velmi ho to svrbí a pichá akoby sa poprhlil tvrdí a tak sa chcem opýtať čo si o tomto myslíte keď dovtedy aj po iné roky chodil na slnko a takéto potiaže nemal, pretože má este aj celkom kvalitnu kožu a dobry pigment, tak má obavy a nevie si s tým poradiť, lebo SJW vysadiť nechce koli depresii a na slnko chce chodit tiež...Cital som na internete o moznych vedlajsich učinkoch lubovníka bodkovaneho a tam pisu skor že počas pobytu na slnku môžu vzniknuť pigmentové skvrny alebo neaký ekzem (aj to u bledokožcov hrozí iba)a toto on nemá ale to svrbenie. Nemože byť príčinou predsa len ten pobyt na slnku v kombinacii s lubovníkom, že by sa to prejavovalo aj takto napriklad? dakujem smile

30

Neviem ci to nie je psychosomaticke. Moja zena pouziva SJW a nema ziadne take problemy
Svrbenie je casto z prekyslenia tela. Ja som to mal roky, kym som nezacal pouzivaj kokosovy olej s par kvapkami citricidalu zvonka a alkalizaciu zvnutra. A SWJ pouzivam snad raz za rok, ked mi to zacina z pretazenie "praskat v bedni" Ale skor pouzivam  na to Stress B, alebo  vceliu matersku kasicku alebo L-theanine, to vsetko ukludnuje.
Samozrejme beriem D-3 a rybacie oleje, co robi dost velky rozdiel pri depresiach samo o sebe.

Naposledy upravil: RNG (2011-06-29 13:01:01)